Home   >  Het Kasteel
Koningin Beatrix opent kasteel in Nederhemert

Van een verslaggever

Koningin Beatrix opent vrijdag 15 april kasteel Nederhemert dat compleet is gerestaureerd. Zij zal te gast zijn bij de officiële viering van de opening van het gerestaureerde kasteel en zal tevens de opening van het Jaar van het Kasteel verrichten. Vervolgens zal het gezelschap door het kasteel worden rondgeleid. De dag erna organiseren Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen een open dag voor belangstellenden.
Kasteel Nederhemert heeft zijn oorsprong in het jaar 1300, toen een woontoren gaandeweg werd uitgebouwd. In het begin van de negentiende eeuw werd het binnenplein achter de toegangspoort bebouwd.
Fosforgranaten richtten in januari 1945 grote verwoestingen aan. Sindsdien zijn talrijke pogingen gedaan om de ruïne, waar alleen nog een vleermuizenpopulatie woonde, te restaureren.
In 1958 verkocht de familie Van Wassenaer de kasteelruïne aan de Staat, maar in 1962 kreeg de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen het kasteel in erfpacht. Daarmee kwam er een omslag. Al in 1994 lag een compleet restauratieplan op tafel, maar pas in 2001 kwam er geld: het rijk gaf 5,5 miljoen gulden (2,49 miljoen euro) voor de restauratie, die in totaal 13,5 miljoen gulden (6,12 miljoen euro) kostte.
Sinds 2001 is de restauratie aan de gang die volgende maand haar voltooiing krijgt. Het kasteel krijgt deels een kantoorfunctie. Verder kunnen er huwelijken worden voltrokken en heeft het kasteel een representatieve functie.

Bron: Brabants Dagblad d.d. 8 maart 2005

8-4-2005 | Herrezen uit zijn as: kasteel Nederhemert
Herrezen uit zijn as: kasteel Nederhemert
Hij speelde er als kind, maar vanaf deze zomer gaat hij met zijn 21 medewerkers op kasteel Nederhemert kantoor houden.
lees verder »
Dit is een layout image